Felvételi Magyarországon

2015-12-13

Mit kell tudni a magyarországi felvételikről?
A magyarországi egyetemekre nincs külön felvételi ( kivéve pl. tánc-, zene-, színművészeti főiskola), egységes pontszámítási rendszer működik. A kapott pontoddal részt veszel egy rangsorolásos felvételin, ahol az egyes egyetemekre a ponthatár alapján kerülhetsz be.

Miből tevődik össze felvételi pontszám?
Összesen 500 pontot lehet szerezni, kétféle módon:

 1. tanulmányi pontok 200 pont + érettségi pontok 200 pont + többletpontok 100 pont
 2. érettségi pontok duplázása 2 x 200 pont + többletpontok 100 pont

A tanulmányi pontok az 3. és 4. év végi jegyekből, és az érettségi jegyek átlagából áll. Szlovákiában és Magyarországon nincsenek összhangban a kötelező tantárgyak, ezért nektek a 2. módszert javasoljuk.

Hogyan számítják az érettségi pontokat Szlovákia esetén?
Minden képzési területen megadják, hogy mely 2 érettségi tárgy vizsgaeredményeinek százalékos teljesítményét lehet beszámíttatni. (Amennyiben a felvételin több előírt tárgyból választhatsz, és ezekből van érettségi eredményed, a feltüntetett tárgyak eredményei közül automatikusan a legjobbakat számítják.) Ez azt jelenti, hogy elég a 2 profiltantárgyból jól levizsgázni.

Mivel Szlovákiában az érettségi jegyeket nem adják meg százalékban, ezért az egyes érdemjegyeknél legrosszabb esetben a százalékok minimumát számolják. Pl. az 1-es érettségi 100% – 80%-ot ér, vagyis max.100, min. 80 pontot, a 2-es 79% – 60%-ot, a 3-as 59% – 40% ot, a 4-es 39% – 20%-ot. (Magyarországon az 1-es érdemjegy 5-ösnek felel meg, a 2-es 4-esnek, stb.)

Hogyan szerezhetők többletpontok?
Emelt szintű érettségi, nyelvvizsga:

 • legalább 30 százalékos eredményű emelt szintű érettségi: 50 pont
 • középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga: 28 pont
 • felsőfokú (C1) komplex típusú nyelvvizsga: 40 pont

Emelt szintű érettségiért tárgyanként 50-50 többletpontot kaphatsz (max: 100 pont). Nyelvvizsgá(k)ért legfeljebb 40 többletpontot kaphatsz akkor is, ha a többletpontokra több különböző nyelvből megszerzett nyelvvizsga alapján is jogosult lennél, vagy ha a különböző nyelvvizsgák alapján elérhető többletpontjaidnak összege ezt meghaladná. Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont.

Egyéb többletpont:

 • a NOB által szervezett olimpia játékokon, a FIDE által szervezett sakkolimpián, a paralimpián vagy siketolimpián szereplő sportágban világ- és Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezésért: 16 pont
 • az adott sportág országos sportági szakszövetsége által kiadott igazolás alapján országos
 • bajnokságon elért legalább 3. helyezésért: 8 pont
 • OKTV 1-10. helyezés: 80 pont
 • OKTV 11-20. helyezés: 40 pont
 • OKTV 21-30. helyezés: 20 pont
 • hátrányos helyzetű jelentkező: 20 pont
 • halmozottan hátrányos helyzetű jelentkező: 40 pont
 • fogyatékossággal élő jelentkező (hallás-, látás-, mozgássérült; beszédfogyatékos; autista; diszlexia; diszgráfia; diszkalkúlia; viselkedési zavaros): 40 pont

Az OKTV eredmény csak akkor számítható be, ha azon tárgyak valamelyikéből érted el, amelyeket
a felsőoktatási intézmény érettségi pontot adó tárgyként jelölte meg az adott szakra vonatkozó
jelentkezéshez.

Hol lehet még információt szerezni, kérdéseimmel hová fordulhatok?
Bővebb tájékoztatás a www.felvi.hu oldalon, ahol az előző évi ponthatárokat is megtalálod.

Amire érdemes odafigyelni:
A két érettségi érdemjegyed nem lehet rosszabb egy 2-esnél és egy 3-asnál! ( két 2-es lehet, két 3-as már nem) Ha ezt nem teljesited, fölösleges jelentkezned, mert nem éred el a felvételi minimumot.

A matematika és történelem érettségi pontjainak számitása problematikus, mert különböző ideig tanuljátok az iskolában. Ezért ha biztosra akarsz menni, érdemes Magyarországon is leérettségizni. Persze a magyarországon tett érettségi nem feltétele a bejutásnak, az nélkül is bekerülhetsz, csak így jobban bebiztosítod magad. Érdemes meggondolni, mivel a szlovák/cseh egyetemekkel szemben itt az érettségi ez egyetlen feltétel a bejutáshoz, megspórolod az egyetemenkénti felvételit.

Sok egyetemen már feltétel az emelt szintű érettségi valamely tárgyból. Ezt mindenképp Magyarországon érdemes letenni, mivel a szlovákiai emelt szint nem azonos a magyarországival, és nem fogadják el teljes értékűnek.

Pár éve a szlovák nyelvből tett érettségi felért egy nyelvvizsgával. Ma már ez csak akkor érvényes, ha a tanóráid min. 50 %-a szlovák nyelven zajlik. Ha ez a helyzet nem áll fönn, akkor is érdemes letenni a nyelvvizsgát szlovákból, mivel ez egy biztos plusz pont és könnyű megszerezni. Ezt a lehetőséget kár kihagyni!

Ha úgy érzed, hogy igazságtalanul számolták a pontjaidat, alulértékelték az érettségidet és ezért nem a megálmodott egyetemre vettek fel, ne habozz fellebbezni! Az eddigi évek tapasztalatai azt alapján megéri, és most már mi is itt vagyunk, hogy ebben segitsünk Neked!
Kérdéseiddel bátran fordulj hozzánk!

Partnereink:

diák hálózat diák hálózat
diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat