Izsák Gergely – interjú

2015-12-24

 • Az elnökséged alatt ha egy KAD-os eseményt kéne választanod, akkor az melyik lenne és miért?
 • Ha kellene se tudnék választani, mivel mindegyik rendezvényünk csapatmunka volt, és ha felmerült valami kis gond, megoldottuk. Viszont ha mindenképp választanom kell, akkor nem az elnökségem idejéből választanék, hanem még az előttről. Még gólyaként eljártam a KAD-os eseményekre, és egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre többet segítkezek ezek megszervezésében. Tavasszal pedig megkaptam első önálló megbízásomat, hogy szervezzem meg a csocsóversenyt, ami véleményem szerint jól sikerült. Valószínűleg itt dőlt el végleg, hogy ez a diákkör lesz az én kis menedékem az egyetem okozta fáradalmak elől.

 

 • Miért adtad le hamarabb az elnöki tisztséget?
 • Nem adtam le, még mindig én vagyok az elnök. Nem, viccelek, legalábbis abban, hogy még én lennék az elnök, de tényleg nem adtam le. Egy évre lettem megválasztva, és ezt ki is töltöttem. Jó volt, szép volt, de figyelembe vettem a diákkörünk érdekeit, és be kellett látnom, hogy egy új arcra van szükség, aki új tagokat vonz be. Ez beigazolódni látszik, hiszen új arcok járnak el az eseményeinkre és a vezetőségi tagok is újak lettek. Persze én még maradtam, csak nem elnöki pozícióban.

 

 • Miért érdemes eljárni a KAD-os bulikba és a KAD aktív tagja lenni?
 • Akik járnak az eseményinkre, azok gondolom tudják. Sok felvidékit meg lehet ismerni, új barátokra lehet szerezni. Persze nem akarjuk kiragadni az embereket a saját egyetemi környezetükből, nem akarunk egy felvidéki magyar rezervátumot Budapesten, ahova csak felvidékiek jöhetnek, csak simán jó néha otthoniakkal találkozni a pesti forgatagban. Ezt akarjuk megteremteni. Ki kell emelni, hogy nem csak bulikat szervezünk, hanem kulturális programokat is, amelyek egy részénél kihasználjuk a város nyújtotta lehetőségeket (mozi, színház). Közben pedig próbálunk új ötleteket is megvalósítani.
  Aktív tagokat mindig örömmel fogadunk, akárki is egy kis késztetést is érez, hogy egy jó csapat része legyen. A közösségedért itt tevékenykedhetsz és lehetőséget nyújtunk, hogy sok felvidéki magyar egyetemistával ismerkedj meg Prágától Kassáig.

 

 • Mesélj egy kicsit a mostani KAD-os tevékenységedről! Mit emelnél ki?
 • Áprilisi tisztújításkor kultúrfelelős alelnöknek lettem megválasztva, amit szeptemberig töltöttem be, azóta ellenőrző biztos vagyok, valamint oktatási és külügyi referens. Egy dolgot kiemelnék, az pedig az, hogy ezek csak névleges dolgok, nem ez számít, hanem csak az, hogy aki köztünk van, az azért dolgozik, hogy a Kaszás Attila Diákkör egyre professzionálisabban működjön.

 

 • Meglátásod szerint a KAD mennyire életképes jelenleg?
 • Nagyon nem szeretem ezt a kifejezést, hogy „életképes”. Pár évig a „Hova továbban” a KAD bemutatkozó cikkében is ez a szó szerepelt, de én kivettem. Egyszerűen nem szeretem. Ha azt kérdezzük, szükség van a KAD-ra? Igen. Jelenleg Szlovákiából nagyon sokan jönnek Magyarországra egyetemre, akik nem biztos, hogy jól vannak tájékoztatva a magyarországi egyetemi felvételiről vagy a bürokráciáról. Nekik mi, köszönhetően a Diákhálózat Felsőoktatási Tájékoztató Körútjának is, amin megalakulásunktól kezdve aktívan részt veszünk, saját tapasztalatainkból kifolyólag tájékoztatni tudjuk őket. Ezen kívül, akik ellátogatnak a honlapunkra, külön cikk foglalkozik ezekkel, számunkra, szlovákiai magyaroknak problémát okozható esetekkel. Ezt persze nélkülünk is lehet csinálni, de ez talán senkinek sem érdeke. Kaphatnánk azt a kritikát, hogy ne reklámozzuk a magyarországi egyetemeket, mert onnan nem jönnek haza fiataljaink. Ez egy valós probléma, ezzel kezdeni is kell valamit, mármint azzal, hogy haza is térjünk. Nem azzal van a baj, hogy valaki más országban végez egyetemet, hanem azzal, hogy a szlovákiai piac nem vonzó a fiataljainknak/nekünk.
  Meddig lesz itt egy diákklub? Amíg van Budapesten olyan szlovákiai magyar egyetemista, aki szeretne tenni a szlovákiai magyarságért, és a pesti éjszakákat otthoniakkal szeretné tölteni, addig szükség van a KAD-ra. Ha ez az igény megszűnik, akkor a KAD is felmorzsolódik, de ettől én nem félek.

Juhász Anita

Partnereink:

diák hálózat diák hálózat
diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat