Színház élménybeszámoló

2015-12-20

Mi a legjobb Budapestben? A végtelen lehetőség. Ha unatkozol egyik este, csak felcsapsz egy PestiEstet, és máris koncertek, mozik, színházak tucatja zúdul rád. És nem csak hétvégén. Akármelyik hétköznap találsz valami programot, ami érdekel. És hát a színházak. Elég csak fent lenni a maesteszínház levelezőlistáján és naponta megkapod az aznapi előadások listáját, sőt, féláron. Szóval megvan a lehetőség. Élünk vele? Hát nem merném kijelenteni. Legalábbis, ami a színházat illeti. Moziba még csak-csak elmegy az ember egyedül is. Egy ismertebb zenekar koncertjére biztos talál valakit, aki elmegy vele, de színházba egy fokkal nehezebb társat találni. Ezt az űrt próbáljuk meg betölteni a Kaszás Attila Diákkörön belül.

Nyilvánvalóan mindenkinek nem lehet az ízlését eltalálni, de igyekeztünk olyan darabot választani, ami a legtöbbünket érdekelte. Nagy örömmel töltött el a választás. Már két éve, mióta itt vagyok Budapesten, nagyon kíváncsi voltam erre a darabra. Hogy melyik is ez a mű? A SZKÉNÉ színház mutatja be rendszeresen Douglas Adams kultikussá vált 5 részes sci-fi trilógiájának, a Galaxis Útikalauz Stopposoknak a feldolgozását. Igazság szerint az első rész, és nem az egész könyvet mutatják be. Nagyon szeretem az eredeti művet, sajátos angol humorát, és elképzelni sem tudtam, hogyan tudják mindezt színházi előadásba integrálni. Tudniillik a történet nagy része idegen űrhajókon, idegen bolygókon játszódik, és olyan technikai dolgokat vonultat fel, melyeket még a 2005-ös hollywoodi filmben sem sikerült maradéktalanul vászonra vinni. Hogy miért? A történetben szereplő események, tárgyak személyek annyira valószerűtlenek, annyira valószínűtlenek, hogy nem bírják el, ha vizuális eszközökkel megpróbálják tökéletesen elénk festeni (képzeljük el, hogy a mai sci-fi filmes gondolkozásmóddal hogyan festenek le egy valószínűtlenségi hajtóművel működő űrjárművet…ugye?). Ez a színházi darab pedig a legjobbat tette, amit csak tehetett. Mindent a fantáziánkra bízott. Gyakorlatilag két színész játszotta el számtalan karaktert, egy asztal, két szék és pár egyszerű segédeszköz alkalmazásával. Na ezt nem tudtam előzőleg elképzelni, és valójában nehéz leírni is. A színészek remekül teljesítettek. Ketten játszottak minden szerepet, egy, gyakorlatilag berendezetlen színpadon. Mindezek ellenére gond nélkül, követhetően váltottak egyik karakterről a másikra, egyik helyszínről a másikra. Az elképzelhetetlen hiperűr-eszközök egyszerű tárgyakkal való helyettesítése, bemutatása pedig külön humorfaktorral szolgált. Ami viszont a legnagyobb erénye, hogy maradéktalanul átadta a könyv humorát és atmoszféráját. Szinte végig röhögött a közönség, ami szerintem mindent elmond egy vígjátékról.

Persze mindezt úgy írom, hogy többször is olvastam a könyvet, láttam mind a mozifilmet, mind a 80-as évekbeli sorozatot is. És őszintén szólva ez a darab a maga alternatív eszközeivel és egyszerűségével sokkal inkább a könyv érzetét adja vissza, mint a másik két, képernyőre (illetve vászonra) tervezett mű. Így viszont nem tudom átadni azok véleményét, akik most találkoztak a történettel először. A mi társaságunkban is voltak páran, és pár dologban magyarázattal is kellett szolgálnunk számukra, de ami kétségtelen, hogy ők is legalább annyira jól szórakoztak, mint mi.

Mindent összefoglalva egy nagyon szórakoztató, nagyon érdekes darab volt, nem csak a rajongóknak, így pedig egy kiváló estét tölthettünk el együtt.

Ja és nem feledkeznék el arról sem, hogy a társaság a színház után nem igyekezett a legközelebbi hazafelé tartó buszra. Az este további örömöket tartogatott. Ugyanis közösen izgultuk végig egy finom sör mellett a magyar válogatott Norvégia elleni első meccsét. Egy idegenbeli 0-1-es győzelem után eddig már biztosan mindenkinek édes volt az álma.

U.i.: Mivel ez is egy kiváló közösségi élmény volt, tervezünk ám sokszor színházba menni, nem csak sci-fi darabokra. Szóval arra buzdítom minden kedves olvasó barátunkat, hogy jöjjön velünk minél többször, hisz ilyen élményekkel lesz igazán tartalmas az egyetemi élet.

Duba Gergő

Partnereink:

diák hálózat diák hálózat
diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat