Bürokrácia és mindennapok

2015-12-13

Milyen feltételek mellett tanulhat szlovák állampolgár Magyarországon? Kell-e fizetni érte?
Az EU összes állampolgára olyan feltételek mellett tanulhat egy adott országban, mint ahogy az adott ország állampolgárai, vagyis a Magyarországon tanuló szlovákiai diákokra is azok a szabályok vonatkoznak – állami finanszírozást, költségtérítést, ösztöndíjakat beleértve -, mint magyarországi társaikra.

Milyen hivatalos okmányok és egyéb kiegészítők kellenek ahhoz, hogy magyarországi diák lehessek?
Minden hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistának elengedhetetlen, hogy az alábbi okmányokkal rendelkezzen:
– magyarországi bankszámla és bankkártya (tipp: érdemes az egyetem által preferált bankot választani – gyorsabb átfutási idő),
– regisztrációs kártya
– lakcímkártya
– adókártya
– másodlagos fontosságú a TAJ-kártya.

Tartózkodási engedély = regisztrációs kártya: miért kell intéznem?
Az EGT-állampolgár (Európai Unión belüli állampolgár) három hónapot meghaladó tartózkodás esetén – legkésőbb a beutazástól számított 93. napon – köteles a tartózkodását személyes adatainak közlésével személyesen bejelenteni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak a jövőbeni lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatóságnál. A regisztrációs kártyához szükséges a tartózkodási engedély kitöltése, és ezzel együtt kapod meg az ELSő lakcímkártyádat.

Tartózkodási célt igazolhatja:
– a közoktatásról vagy a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó oktatási intézmény
– felvételi igazolással
– tanulói vagy hallgatói jogviszonyt igazoló okirattal

Ennek eredményeképp kiállítanak egy regisztrációs okmányt, amelyhely az alábbiak szükségesek:
– útlevél vagy személyi igazolvány
– kitöltött adatlap
– a tartózkodási feltételeket igazoló okiratok és a magyarországi lakóhelyen való tartózkodás jogcímét igazoló okirat (egyetem tanulmányi osztályától iskolalátogatási igazolás, vagy kolitól igazolás, vagy albérlet esetén bérleti szerződés, vagy saját lakásod kapcsán annak hivatalos papírjai)
– Magyarországi megélhetéshez szükséges anyagi feltételek megléte, vagyis a bankszámla-kivonat (bankszámlán elhelyezett pénzösszeg vagy igazolás, hogy külföldről, vagyis otthonról rendszeresen kapsz pénzt), ösztöndíjról igazolás
– 1.000 Ft igazgatási szolgáltatási díj illetékbélyegben.

Ügyintézés és további információ:
– Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatóság
– 1117 Budapest, XI. Budafoki út 60. – Sztregova köz
– Telszám: 06 (1) 463-9100
– Ügyfélfogadás:
Hétfő 08.30-13.00 óra
Kedd 13.00-18.00 óra
Szerda szünnap (csak diákok fogadása 08.30-12.00 )
Csütörtök 08.30-13.00 óra
Péntek 08.30-12.00 óra

Hol kell intézni adókártyát?
Amennyiben a külföldi állampolgárságú hallgató az egyetemi tanulmányai során ösztöndíjban részesül, adókártyát kell igényelnie. Az egyetemnek kötelezettsége lejelenteni a kifizetéseket az NAV felé, ezért a hallgatónak rendelkeznie kell adóazonosító számmal.
Az illetékes NAV kirendeltséget a hallgatónak kell felkeresnie és ott a szükséges nyomtatvány kitöltésével igényelni az adókártyát! Az első adóazonosító szám (adókártya) igénylés ingyenes és nem kell lakcímkártya hozzá.
Adókártya igénylés az alábbi NAV kirendeltségen lehetséges:
NAV Kiemelt Adózók Igazgatósága
1077 Budapest, Dob u. 75-81
Tel.: 461-3300

A szükséges nyomtatvány kódja 09T34, és letölthető az NAV honlapjáról.

(Körülbelül egy hét amíg megkapod az adószámot, a kártya pedig egy hónap múlva kapható kézhez, akár postai úton is.)

Mi az lakcímkártya? Nekem is kell ilyen?
A lakcímkártya az itt tartózkodás miatt fontos. Mivel magyarországi hallgatói jogviszonnyal rendelkezel, és ideiglenesen az országban laksz (albérlet vagy kollégium), ezt hivatalosan kötelező igazolni. Az lakcímkártya a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál igényelhető (www.bmbah.hu). Érdemes a honlapon regisztrálni és online időpontfoglalást intézni, így elkerülheted a több órás várakozást!
Két adminisztratív lehetőség közül választhatsz: Megadod az állandó szlovákiai lakhelyed, vagy bejelented az állandó magyaországi lakhelyed (kollégium vagy albérlet)

Érdemes ideiglenes diákigazolványt kérnem, ha már készül a rendes?
Igen, mivel birtoklásával igénybe veheted jogosan a diákkedvezményt.Az állandó diákigazolvány legyártásának ideje kb. 2 hónap, erre az időre ideiglenes diákigazolványt igényelhetsz, aminek az ára 360- Ft plusz 1 db igazolványkép. Megvárásra elkészítik a hallgatói ügyfélszolgálati irodában. Az ideiglenes diákigazolvány 2 hónapig érvényes, utána ha még mindig nem érkezett meg a diákigazolványod, az irodában meghosszabítható az érvényessége. Az ideiglenes diákigazolványt vissza kell adnod, ha már kézhez kaptad a rendest.

Miért kérdezik mindig az édesanyám nevét?
Az édesanyja neve alapján könnyen megtalálható és azonosítható valaki, ugyanis a lakcím változhat, a név is, ha például a feleség házasság után felveszi a férje nevét, az anyukája nevét azonban senki sem tudja megváltoztatni.

Használhatom a szlovákiai településnevek magyar változatát hivatalos papírokon, azaz írhatom születési helyként az indexembe, hogy “Ipolyság”?
Igen, mivel Magyarországon a határon túli földrajzi nevekről van jegyzék, és Szlovákiában is használható a település magyar megnevezése hivatalosan, ha a településen a magyar lakosság aránya több mint 20%.

Partnereink:

diák hálózat diák hálózat
diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat diák hálózat